UK Rampas £2J daripada QPay Europe Melalui Pautan ke 0J Penipuan Pembayaran AS
Uncategorized

UK Rampas £2J daripada QPay Europe Melalui Pautan ke $150J Penipuan Pembayaran AS

Pengawal selia kewangan UK telah merampas £2 juta (AS$2.57) daripada pemproses pembayaran digital QPay Europe. Pihak Berkuasa Kelakuan Kewangan (FCA) mendakwa dana itu adalah hasil daripada penipuan bank AS $150 juta yang dikaitkan dengan perjudian dalam talian haram dan transaksi “berisiko tinggi” lain.

Qpay
Ahmad “Andy” Khawaja, Ketua Pegawai Eksekutif Allied Wallet Inc., telah ditangkap di Lithuania pada 2019 atas waran antarabangsa. Kerajaan AS telah memohon ekstradisinya. (Imej: LRT)
FCA tidak mendakwa QPay terlibat secara langsung dalam konspirasi AS. Bagaimanapun, badan pemerhati kewangan berkata ia memerhatikan firma itu “menggerakkan wang itu berulang kali ke akaun bank yang berbeza di beberapa negara.” Tiada satu pun urus niaga itu nampaknya berkaitan dengan perniagaan yang sah, tambahnya dalam satu siaran berita.

QPay menerima wang itu daripada firma perisian bernama Fintech International Q Software WLL, yang didakwa sebagai pelaburan, menurut FCA. Agensi itu melihat aliran wang yang mencurigakan selepas QPay memohon untuk dikawal oleh FCA pada 2020. Syarikat itu telah menarik balik permohonannya.

Dakwaan Wallet Bersekutu
Pada Ogos 2021, empat warga AS didakwa di Daerah Massachusetts kerana bersubahat untuk menipu bank dan syarikat kad kredit untuk memproses $150 juta dalam bentuk pembayaran haram dan berisiko tinggi.

Selain urus niaga perjudian dalam talian yang tidak terkawal, ini termasuk pembayaran kepada kutipan hutang, pengurangan hutang, ubat preskripsi dan peniaga pinjaman hari gaji, menurut dakwaan.

Melalui syarikat mereka, Allied Wallet Inc. yang berpangkalan di Los Angeles, keempat-empat suspek terbabit banyak terlibat dalam amalan yang dikenali sebagai peralihan-pengubahan, di mana pembayaran digital kepada peniaga haram atau berisiko tinggi menyamar sebagai transaksi yang sah.

Thomas Wells, 74, dari Martin County, Florida, Mohammad “Moe” Diab, 45, dari Glendale, California, dan Amy Ringler Rountree, 38, dari Logan, Utah, telah ditangkap oleh ejen persekutuan pada Ogos 2021 dan pelbagai tuduhan bersubahat untuk melakukan penipuan wayar dan konspirasi untuk melakukan penipuan bank. Ketiga-tiga mereka berkhidmat sebagai eksekutif untuk Allied Wallet.

Ditangkap di Lithuania
Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif syarikat itu, Ahmad “Andy” Khawaja, telah ditangkap di Lithuania pada September 2020 atas waran tangkap https://digitalrightslac.net/ antarabangsa. Pegawai AS meminta beliau kekal dalam tahanan sementara menunggu perbicaraan ekstradisi. Keputusan prosiding tersebut tidak jelas.

Allied Wallet menipu beberapa institusi kewangan dan syarikat kredit dengan “mendorong mereka untuk menyediakan perkhidmatan pemprosesan pembayaran kepada [pedagang tidak sah] … melalui salah nyata secara sedar https://imbuecellars.com/ jenis transaksi yang diproses oleh peniaga dan identiti sebenar peniaga,” menurut pendakwa raya persekutuan.

Mereka mencapainya dengan “mewujudkan syarikat shell, mereka bentuk tapak web palsu yang dikatakan menjual barangan runcit dan rumah berisiko rendah, dan menggunakan kod standard industri yang salah mengkategorikan sifat sebenar urus niaga itu,” kata dakwaan itu.

Derma kepada Clinton, Trump
Siasatan 2018 oleh Associated Press mendapati bahawa Khawaja telah menderma sekurang-kurangnya $6 juta kepada kempen politik Republikan dan https://filmstory.org/ Demokrat dari 2015 dan seterusnya.

Selepas mengadakan kutipan derma untuk kempen presiden Hillary Clinton yang gagal pada 2016, dia mula menyantuni Republikan. Dia bertemu Donald Trump pada pengumpulan dana hanya beberapa minggu selepas dia merangkul jawatan presiden, menderma $1 juta untuk kempen perasmiannya, menurut AP.